Logopedie en zang haarlem CVT Complete vocal techniek

Logopedie

Beheers je stem en ontdek de kracht van effectieve communicatie


Wil jij je stemgebruik of spraak verbeteren, je vocale gezondheid versterken en je zelfvertrouwen verhogen? Maar ...

Je weet niet hoe

Je wilt werken aan je ademhaling, stem of spraak, maar je weet niet precies hoe.

Elke week hetzelfde liedje

Het probleem wordt niet vanzelf beter en bent nieuwsgierig wat anders kan.

Geen concrete handvatten

Je mist de stappen hoe je jouw communicatie kunt verbeteren en in jouw leven kunt integreren

Kom dan naar L&Z om jouw stem of spraak te optimaliseren. Ik begrijp hoe frustrerend stemproblemen kunnen zijn. Of je nu last hebt van heesheid, stemvermoeidheid of andere vocale uitdagingen, ik sta klaar om je te helpen.

Wat is logopedie?

De meeste mensen kennen logopedie van slissen of taalproblemen bij kinderen. Maar logopedie is veel breder dan dat.

Logopedie is een paramedische zorg die gericht is op het behandelen van communicatieproblemen. Dit kan variëren van problemen met spraak en taal tot eten en drinken, adem, gehoor en stem. Omdat de behandeling van communicatieproblemen zo'n breed begrip is, is logopedie onderverdeeld in verschillende aandachtsgebieden. Ik zal hieronder in kaart brengen waarvoor je allemaal bij een logopediste terecht kan. Let wel, je kunt niet voor alles bij mij terecht. En in alle eerlijkheid, dat zou ik ook niet willen. Vandaar mijn specialisatie. Om jou de beste zorg te bieden in een aandachtsgebied waar mijn hart ligt.


Dat is mensen een stem geven in de breedste zin van het woord.

Laten we nu ontdekken waarvoor jij bij een logopediste terecht kan.

Articulatie

Of het nu gaat om slissen, verstaanbaarheid of het verbeteren van klanken, articulatie is essentieel voor een duidelijke en effectieve communicatie. Met gerichte oefeningen en individuele begeleiding kan een logopedist helpen bij het aanpakken van articulatieproblemen. Door te werken aan de juiste plaatsing en beweging van de tong, lippen en kaak, kun je jouw spraak helder en zelfverzekerd maken. Voor jong en oud. 

Afwijkende mondgewoontes

Duimen, scheve tanden, tandenknarsen, slikken met je tong tegen of tussen je tanden? Dan is er sprake van afwijkende mondgewoonten, oftewel verkeerde gewoonten van de mond, tong en/of lippen tijdens rust, slikken, praten of ademen. Dit kan leiden tot spraak- en taalproblemen, gebitsproblemen en/of gehoorproblemen. Een logopedist kan helpen deze gewoonten te doorbreken en de juiste mondgewoonten aan te leren.

Afasie / Dysartrie

Afasie en dysartrie zijn spraak- en taalstoornissen. Afasie ontstaat door hersenletsel en beïnvloedt de taalproductie en/of taalbegrip. Dysartrie wordt veroorzaakt door beschadiging van het zenuwstelsel en leidt tot spraakproblemen. Logopedie kan helpen bij het verbeteren van communicatievaardigheden en het vergroten van de zelfstandigheid. Ik verwijs hiervoor naar een verpleeghuis.

Dyslexie

Logopedie kan helpen bij het verbeteren van de lees- en spellingsvaardigheden van kinderen met dyslexie. Een logopedist kan werken aan de klank-tekenkoppeling en het automatiseren van spellingregels, waardoor het lezen en spellen makkelijker wordt en het zelfvertrouwen van het kind toeneemt.

EET & DRINKPROBLEMEN BIJ JONGE KINDEREN

Bij preverbale logopedie helpt de logopedist bij het aanleren van een goede eet- en drinktechniek en het oplossen van problemen met eten en drinken bij baby's en jonge kinderen. Dit kan helpen om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen en onnodige frustraties bij het eten en drinken te voorkomen.

HYPERVENTILATIE & LONG COVID

Het doel hier is het verminderen van de klachten en het herstellen van de ademhaling en stemgebruik. De logopedist kan onder andere ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen aanbieden, en helpen bij het verbeteren van de stemkwaliteit en het verminderen van stemvermoeidheid.

STEM

Heeft u last van stemproblemen en wilt u weten hoe de logopedist u kan helpen? Denk hierbij aan heesheid, schorheid, stemvermoeidheid, of een verminderd stemvolume. Bij de logopedist krijgt u advies, oefeningen en begeleiding om uw stemgebruik te verbeteren.

STOTTEREN

Heb je last van stotteren en wil je hier graag vanaf? De logopedist kan je helpen om je spraakvloeiendheid te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Denk hierbij aan het verminderen van spanning en het aanleren van ontspanningsoefeningen.

TAAL

Heeft jouw kind moeite met praten of begrijpen wat er gezegd wordt? Dan kan een logopedist hulp bieden bij een taalachterstand. Als ouder is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Een logopedist kan helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling en het vergroten van het zelfvertrouwen van jouw kind.

Logopedie helpt je effectief te communiceren en volledig deel te nemen aan je persoonlijke, sociale en professionele leven.

L&Z is een praktijk met een specialisatie op ontspanning, stem, adem, keel en zang. Ik behandel voornamelijk volwassenen. Kinderen met afwijkende mondgewoonten, auditieve verwerkingsproblemen en stemproblemen zijn ook welkom. Helaas heb ik op dit moment geen ruimte om kinderen met taal en spraakproblematiek te behandelen. Op mijn instagram vind je wel tips hoe ik de taal bij mijn zoontje stimuleer. 

Crystel Poetiray, Oprichtster van L&Z

Hoi, ik ben Crystel! Zoals ik al eerder noemde; mensen een stem geven in de breedste zin van het woord is het allermooiste wat ik mag doen. Jaren geleden begon ik aan de hogeschool. Ik studeerde Industrieel Product Ontwerpen in Den Haag. Echter ik kwam er snel achter dat ik echt mét mensen wilde werken. Mijn toenmalige schoonmoeder was logopediste. Zij wees mij op het vak en vond het ook wel wat voor mij. Ik kende het niet, maar ik besloot naar een open dag te gaan. Het was dat of creatieve dramatherapeut. Logopedie bleek zo leuk te zijn, dat ik me inschreef. En ik wist vanaf mijn eerste jaar dat mijn specialisatie op stem zou liggen.

Ook bleek na jaren logopedie coaching mij ook te liggen. Er schuilde immers vaak achter het logopedisch probleem ook een mentale blokkade. En ik (her)kende dat. Vanwege een jeugdtrauma kon ik jarenlang niet optreden met zang. Via de logopedie en zang én coaching vond ik mijn stem. Ik kan niet wachten om jou (op weg) te helpen jouw stem te vinden. 

Zet vandaag de eerste stap!

Schrijf je in voor logopedie. Registreer je via het patiëntenportaal en zodra er plek is, neem ik contact met je op.